Pajzos La Bulle Méthode Traditionelle Brut 2021 - második esély
Korábban - két éve januárban már volt szerencsém a tokaji Pajzos pincészet La Bulle, vagyis "a buborék" névre keresztelt pezsgőjéhez. Akkor az Aldiban vásároltam 3800 Ft-ért, és sajnos komoly csalódást okozott, ekkor még nem gondoltam, hogy valaha újra venni fogok belőle. A korábbi kiadás tisztán Chardonnay szőlőből készült, és sajnos egész egyszerűen savanyú volt, a 11,5%-os alkoholból arra tudok következtetni, hogy még pezsgőhoz is korán szedték a szőlőt.
Aztán teltek az évek és tavaly nyáron Sárváron egy (egyébként az eső miatt elmaradt) Korda Gyuri koncert előtt a Borista kóstolóműhely standjánál Wawrzsák Laci megkínált egy pohárral. Közben főleg pezsgőkről beszélgettünk és elmeséltem azt, hogy a korábbi évjárattal hogy jártam, valamint konstatáltam, hogy ez a kiadás sokkal jobb, mint amihez korábban szerencsém volt.
Teltek a hónapok, míg nem a Lidl polcán újból beleakadtam a La Bulle pezsgőbe, és ha nincs az a nyári élmény, akkor szinte teljesen biztos, hogy a 3500 forintos ár ellenére ott hagyom. Azóta a recept is változott - a Chardonnay mellé jutott az általam pezsgőben igen kedvelt Furmintból is, hogy aztán pezsgősítés után 24 hónapot töltsön az ital seprőn. A dizájn egyébként kimondottan csínos és az alkoholtartalom immár a tradicionális pezsgőknél szokásos 12,5%, viszont a dozázsról az adott évjáratra vonatkozóan sajnos nem sikerült konkrét információt találni. Korábbi évjáratra írtak 6,9 grammot, és úgy sejtem, hogy most sem mentek nagyon feljebb.
A színe szalmasárga, buborékjai közepesek. Illata kellemes, citrusos, de krémesen és lágyan, nem szúrósan. Szájban nekem még mindig túlságosan a savak dominálnak, íze grapefruit-os leginkább, mellette talán még nem túl érett barack vagy nektarin az, amit megemlítenék.Megérte a második esélyt megadni? Nekem túl citrusos ez a pezsgő, magasabb dozázs mellett valószínűleg jobb érzetet adna. Az ára viszont igen barátinak mondható, manapság 3500 forint már egy normális palack vörösbor ára - a magyar tradicionális pezsgők nem ritkán a duplájáért mennek. Csalódást nem okozott a pezsgő, mert végül is egész jól csúszik, annyira viszont nem izgalmas, hogy még egy palackot bevásároljak belőle.
...és mi ez a sült krumpli a pezsgő mellett? Olvastam róla több helyen, és ki akartam próbálni. Nekem tetszik, úgyhogy mindenkinek ajánlom, hogy egyszer próbálja ki.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése