Steigler Kaméleon vörös cuvée 2022 - bizalmi belépő
Az utóbbi időben Soproniként rendkívül kevés helyi bort fogyasztottam. Az ok abban keresendő, hogy elkényeztetett az Aldi/Lidl jó ár/érték arányú villányi-szekszárdi kínálata. A Soproni borvidék is változik, és feltűnnek új termelők. Ilyen például a Steigler Pince akik organikus, bio módon készítik boraikat, és be is árazták magukat a prémium szintre azzal, hogy a rozé cuvée-jük 2700-ról indít. Persze a 2021-es évjárat be is ragadt nekik, ugyanis nyáron az egyik közeli tabak- és italboltban egy ezresért adták a múlt nyáron, és nem az utolsó két kartonról beszélek.
Ez a Kaméleon vörös cuvée tulajdonképpen egy birtokbor, az adott pincészet belépő tétele, ha ez rendben van, akkor bízhatunk abban, hogy a drágább boraikkal sem lesz különösebb probléma. Vizsgálva a kínálatot szembetűnik, hogy Steiglerék kizárólag ebben a kategóriában házasítanak - egy-egy fehér-, rozé- és vörös cuvée-t készítenek - de valójában a fajtaborokban hisznek, önmagában szeretnék megmutatni a boraikat és ez nekem szimpatikus.
Kékfrankos, pinot noir és merlot házasítása, valamint a tölgyfahordós érlelés eredménye került a palackba, mely burgundi típusú és a kategóriának megfelelően csavarzáras. Én 1800-ért vettem a Lidlben, ennyiért alkalmi vétel, és számomra alkalmas annak a vizsgálatára, hogy érdemes-e bizalmat szavazni nekik. Rendes áron, 3400 Ft körül nem venném meg, ahogy 4 ezret sem adok - az egyébként a kínálatban hasonló helyet elfoglaló - Sauska 13-ért.
Pohárba töltve vékony és áttetsző textúra fogad, színében bíborvörös némi lilás beütéssel. A pinot noir vélhetően sokat tesz ezért a látványért, na meg egy hétköznapi, "egyszerű" borról van szó, ebbe a képbe a 13%-as alkohol jól illeszkedik. Illata érdekes, elsőre némileg agresszív, aztán hamar kiszellőzik. A korty vékony, nem túl gyümölcsös, se nem túl tanninos, se nem túl savas, számomra a meggykompót leve köszön vissza belőle.
Hogy ez jó-e? Tulajdonképpen igen, mivel ez egy jól iható, kellemes bor. Hogy ez megér-e ~3400 forintot? Nekem nem, de úgy gondolom, hogy megvan az a fogyasztói réteg, akinek szimpatikus a bio bor és az organikus gazdálkodás, és ki tudja - vagy inkább akarja - fizetni az esti tévénézés mellé iszogatott vöröséért ezt a pénzt, amitől egyébként a feje sem fog fájni és a sav sem irritálja a gyomrát.
Egy dolgot nem tudtam a Kaméleon alapján eldönteni, hogy mi a borászat stílusa. Ennek utána jártam, és ellátogattam hozzájuk, ahol sikerült végig kóstolni négy vöröset a prémium sorból, kékfrankost, cabernet franc-t, merlot-ot és syrah-t, és azt kell hogy mondjam, egytől egyig rendben van. Kellően testes tételek nem túlzó hordóhasználattal és tiszta ízvilággal, a Balfi utcai pincéjük pedig kifejezetten impozáns.
És hogy miért éri meg egy-egy ilyen tételt eljuttatni egy áruház polcára? Ha végigpörgetjük magunkban újra azt az utat, amit én bejártam a termelő kapcsán akkor rájövünk, hogy pont ezért: egyfajta bizalmat ébreszteni a vásárlóban, hogy kedvet kapjon megkóstolni a többi - jelen esetben prémium - borokat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése